PPR psykologer yder ofte råd og vejledning til pædagoger/ lærer i fht børnenes trivsel, udvikling og læring.
PPR psykologer yder på forskellige måder råd og vejledning til forældre, og i nogle kommuner tilbyder PPR psykologerne også behandling til børn og unge.
PPR psykologerne er også meget ofte dem, der laver psykologiske undersøgelser af børn og unge, der er i mistrivsel, herunder laver vurderinger, hvis et barn har behov for specialundervisning (en PPV).
Det er også ofte PPR psykologer, der henviser til udredning i Børne og Ungdoms-psykiatrien, hvis man fx har mistanke om Adhd eller autisme.
Dansk Psykolog Forening opridser PPR psykologernes arbejdsområder således:
“1. Understøttelse af inklusionsarbejde ved praksisnær kompetenceudvikling og rådgivning. PPR-psykologer kan bidrage til etablering af inkluderende fællesskaber og læringsmiljøer via supervision, rådgivning og kompetenceudvikling i pædagogernes og lærernes daglige praksis.
2. Indsatser for børn med særlige behov og facilitering af forældresamarbejde.
PPR-psykologer kan intervenere direkte i forhold til børnegruppen eller et barn/en familie for at skabe rammerne for trivsel og vellykket inklusion.
3. Forebyggende og tværgående inklusionsindsats.
PPR psykologer kan bidrage til strukturerede, tværinstitutionelle inklusionsindsatser, der tager udgangspunkt i barnets hele liv og nærmiljø. PPR-psykologer kan skabe sammenhæng mellem indsatserne for børn med specielle behov, der har brug for særlig støtte.”
I praksis varierer PPR psykologernes opgaver og arbejdsområder meget fra kommune til kommune – alt afhængig af det aktuelle kommunale serviceniveau.